Likovna kritika

CVETKA VIDMAR; ljubiteljska slikarka iz Maribora, ne mara povprečja in zdolgočasenega vsakdana, kakor sama pravi. Neumorno išče motive, ki se ji zdijo nekaj posebnega in nenavadnega, a kljub temu ostaja zavezana svojemu mestu.

Rodila se je v Ribnici na Pohorju. Od očeta, ki se je ukvarjal z lesom, je podedovala toplino, kar se izraža v njenem izboru  barvne palete, od matere, ki je zelo lepo risala, pa je dobila talent in veselje do risanja.

Kot upokojena višja upravna delavka v najboljših letih, si je leta 2000 želela preobilico časa izpolniti z nekim hobijem. Ker je ravno v tistem trenutku v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje potekal samo nadaljevalni tečaj angleščine, Cvetka  pa je hotela obiskovati začetni tečaj, se je vpisala v tečaj slikanja  pri likovni pedagoginji Zori Brenčič-Zalokar.

Kako nenavadna so  slikarska pota-namesto angleščine je pač začela s pastelom! V tej sorazmerno preprosti likovni tehniki se je urila prvo leto, dokler ji ni prijatelj na Švedskem podaril škatlico akvarelov. Že njen prvi akvarel, ki ga je nestrpno poizkusila naslikati kar sredi noči, po povratku domov, je bil prava mala mojstrovina. Nato je slikala in slikala majhne študije s pokrajinskimi in cvetnimi motivi. Nastalo jih je več kot sto. Pri akvarelu je poznavanje tehnike zelo pomembno, zato je ta trud rodil vidne uspehe. Najlepši so »portreti« oken in vrat iz starega mestnega jedra.

Vendar se njena nenasitna želja po obvladovanju slikarskih tehnik ni ustavila pri pastelu in akvarelu, saj ustvarja tudi v temperi, gvašu, akrilu in olju.

Leta 2004 se je včlanila v Likovno sekcijo pri KUD Angel Besednjak, kjer smo imeli tečaj abstraktnega slikanja. Tako se je njeno raziskovanje slikarskega jezika razširilo še na pomenski nivo upodabljanja. Odkrila je bolj sproščen način izražanja s širokimi, ritmičnimi ter bolj ekspresivnimi potezami, ki lahko pričarajo bolj oseben slikarski prostor.
Sedaj  želi združiti dobro poznavanje slikarskih tehnik z abstraktnim dojemanjem znanih mariborskih vedut.

Natančnost in tehnična discipliniranost ter živahno zanimanje za umetnost , povezano z zanimivim, svežim pristopom do klasičnih mariborskih motivov, bo gotovo botrovalo uspešnosti in odmevnosti razstav Cvetke Vidmar. Zato ji tudi sama želim veliko uspeha ob razstavi ter nadaljnjem ustvarjanju.

Mag. umet. Jasna Kozar, akademska slikarka.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Poglejte si direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

Zavrnili ste piškotke. To lahko spremenite.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na vaš računalnik. To lahko spremenite.