Recent Posts

ARTOVA DELAVNICA - IZDELALA SEM SI OGRLICO

Posted on Oktober 05, 2019

Jesenske dni so mi popestrile ARTOVE JESENSKE DELAVNICE. Ker poleg svojega slikarstva želim osvojiti še kakšno ročnodelsko veščino, sem se 5.10.2019 prijavila v delavnico za izdelovanje ogrlice iz polimerne gline. Nikoli še nisem nič izdelala iz te mase, zame je bilo vse novo. Izdelek je spadal v kategorijo zahtevnejših zaradi večbarvnega mešanja glin in res zelo preciznega dela. Za izdelavp so bile predvidene štiri ure. Z dobro voljo prijazne voditeljice NIKE, smo z delom podaljšali in ogrlico končali v petih urah. Zame zelo lepa in koristna izkušnja. Vesela sem, da mi je kot edini popolni začetnici v skupini, uspelo izdelek dokončati. Pravzaprav sem za prvič zelo ponosna na to, kaj je nastalo izpod mojih rok. 

FOTO: Cvetka Vidmar

 

SAMOSTOJNA RAZSTAVA V DOMU DANICE VOGRINEC MARIBOR

Posted on September 26, 2019

Prve jesenske dni je bilo v Domu Danice Vogrinec Maribor, Enota Pobrežje, še posebej veselo. Stanovalce Doma ni ogrelo le sonce, temveč tudi slovenski odbojkarji, za katere je dihala vsa Slovenija. Za lep kulturni dogodek si ne bi mogli izbrati primernejšega dneva kot prav v četrtek, dne 26.9.2019, ko je bila odločilna tekma za uvrstitev v veliki finale evropskega prvenstva. Vesele viže Bistriških tamburašev iz Bistrice ob Dravi so odmevale po Domu. Bila sem del tega dogajanja. Na njihovo prijazno povabilo sem prav za to priložnost pripravila samostojno likovno razstavo slik starejšega datuma. Izbrala sem slike v barvah jeseni, ki bodo na ogled še do konca leta. Lepo so me predstavili, z vsemi mojimi dosedanjimi slikarskimi dosežki vred

FOTO: Cvetka Vidmar

REGIONALNO SREČANJE STAREJŠIH AVTORJEV V MARIBORU

Posted on September 07, 2019

Tudi letošonje regionalno srečanje starejših avtorjev je potekalo v Karanteni v Mariboru.  Tokrat je bilo zaradi želje nekaterih udeležecev, izvedeno v soboto, 7. septembra 2019. Kljub temu jih je od 40 prijavljenih, kar nekaj manjkalo. Srečanje vsako leto organizira JSKD, OI Maribor, z obiskom pa nas je razveselila tudi mag. Barbara RIGLER, samostojna strokovna svetovalka za literarno dejavnost pri JSKD LJ. Obdelava naših tekstov (v večini proze) je potekala ves dan - od 10. do 16.30 ure.

FOTO: osebni arhiv

DNEVI MEDKULTURNEGA DRUŽENJA - PERZIJA

Posted on Avgust 22, 2019

V mesecu juliju 2019 so MKC Maribor, ZRC SAZU in Slovenska filantropija pričeli z izvajanjem medkulturnih dogodkov, ki so se 22. avgusta ob 15. uri nadaljujevali z druženjem ob spoznavanju perzijske kulture. V prostorih MKC Maribor se je odvijal dogodek, namenjen vsem, ki so želeli spoznati nove ljudi in izvedeti kaj več o drugih kulturah, se družiti in pokušati tradicionalne jedi držav, iz katerih prihajajo osebe z mednarodno zaščito in Slovenije.  Tokrat sta bila predstavljena Iran in Afganistan. 

FOTO: Cvetka VIDMAR

ŽIVA KNJIŽNICA V ART KAMPU V MARIBORU

Posted on Junij 27, 2019

Topli dnevi so vztrajno vabili v naravo ter oznanjali, da je čas za ART KAMP in poletno Živo knjižnico. Seveda tisto 2-dnevno, v sklopu Festivala LENT. Tokrat smo se ponovno družili na stari lokaciji pod krošnjami dreves na začetku promenade v Mestnem parku in sicer v četrtek 27. in petek 28. juniija 2019 med 10.00 in 13.00 ter 16.00 in 20.00 uro. Ker v času navedenega festivala pregovorno dežuje, smo imeli srečo z vremenom. Dež nam je pokvaril le del enega popoldneva, sicer pa je bila poletna vročina na višku. Še kako je prišla prav senca mogočnih dreves. Tokrat smo morali upoštevati stroge okoljevarstvene napotke, tudi za ekologijo smo vzorno skrbeli. Kakor zmeraj, je bilo druženje enkratno, vzdušje nepozabno in se že veselimo naslednje ŽK, ki poteka pod okriljem MKC Marfibor. 

FOTO: FB MKC Maribor

ŽIVA KNJIŽNICA V ZGORNJI KUNGOTI

Posted on Maj 24, 2019

Živa knjižnica Maribor je 24. maja  2019 že petič gostovala v Hiši vseh Generacij v Zgornji Kungoti. Dogajalo se je med 16. in 19. uro. Vzporedno z Živo knjižnico je potekala tudi delavnica risanja s kano. Kakor zmeraj, je Maja poskrbela za dobro počutje nas vseh. Že pregovorno smo imeli vroč, sončen dan in še kako nam je prijala voda z dodatkom zelišč z njihovega domačega vrta. Maja je bila tudi naša glavna "tatooverka", Marja pa je bila v "pripravi" in skrbela za pravilen postopek, da so nam tatooji kar najdlje vzdržali. Med drugim nas  je obiskala  tudi večno mlada in vitalna  domačinka Jožica. Kaj naj rečem? Luštno je bilo, kakor vedno na deželi :)

FOTO: Cvetka Vidmar

7. EUROPARKOV KREATIVNI TEDEN Z ARTOM

Posted on Marec 11, 2019

Za nami je že 7. Europarkov Kreativni teden z ART-om, ki se vsako leto že tradicionalno dogaja v marcu. Takrat oživijo hodniki v prvem nadstropju nakupovalnega centra. Mize z vsemogočimi materiali in pripomočki vabijo bolj ali manj izkušene  udeležence  k ustvarjanju, mimoidoče s pogledi. Organizatorja tega dogodka Primož Hočevar in Mihaela Vindiš iz ARTa, sta povabila k sodelovanju veliko umetnikov, tako domačih kakor tujih. Izbirati je bilo mogoče med slikanjem, kaligrafijo, izdelavo nakita, voščilnic, oblikovanja mas, žice, izdelkov za dom, tekstila, albumov, dekorativne tehnike in še in še. Zvrstilo se je okrog sto različnih delavnic, ki so bile v celoti oskrbljene z vsemi potrebnimi materiali. Poskrbljeno je bilo tudi za korektno prevajanje. Ustvarjalci smo s seboj prinesli le dobro voljo in spretne roke. Zanimivo je bilo spoznati nove umetnike, materiale, pripomočke  in trende. V ustvarjalnem zagonu in odmerjenem času skorajda ni bilo časa pokukati k sosedu, kaj šele za klepet. V prijetnem ozračju smo brez tekmovalnosti in zavisti izdelali ter odnesli domov luštne izdelke: umetniške slike v vseh mogočih tehnikah, voščilnice, ogrlice, uhane, prstane, zapestnice, broške, šatulje, košarice, albume, venčke, torbice, skodelice, sklede, krožnike in druge dekorativne izdelke.

V soboto se je kreativni teden zaključil z bodypaintingom oz. s poslikavo telesa brhke mladenke, vsi udeleženci pa smo ob pogostitvi še prijetno poklepetali in si izmenjali izkušnje.

FOTO: osebni arhiv 

ŽIVA KNJIŽNICA V MEDNARODNEM PROJEKTU

Posted on Januar 29, 2019

V torek,  dne 29.1.2019, med 13.00 in 16.00 uro je v prostorih Hostla PEKARNA oz. v 2. nadstropju MKC-ja v Mariboru potekala mini Živa knjižnica. Bila je prav posebna zaradi specifičnih, najavljenih bralcev. Prišli so učenci enega razreda OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, ki sodelujejo v mednarodnem projektu. Z njimi so bili učitelji ter nekaj njihovih gostov iz tujine (Nizozemska, Madžarska...). Branja so potekala v večjih skupinah in predvsem v angleškem jezhiku.  Osebno sem imela s pomočjo prevajalke priložnost poklepetati z vsemi gosti iz tujine. Še posebej prijeten pogovor je bil z učiteljico likovnega pouka iz Madžarske, saj jo je zelo zanimala ljubiteljska dejavnost pri nas.

FOTO: splet

MEDKULTURNA ŽIVA KNJIŽNICA V MARIBORU

Posted on December 12, 2018

Medkulturna živa knjižnica je bila izvedena v sredo, 12. decembra med 14. in 16. uro v Vetrinjskem dvoru. To je bilo zadnje branje knjig in druženje za leto 2018. Bilo je prav posebno - tokrat so se namreč predstavile tudi knjige iz različnih kulturnih okolij. Takšnega vzdušja in obiska še nisem doživela v vsem svojem 6-letnem sodelovanju!  Po statistiki MKC Maribor, smo imeli okroglih 60 branj, ki so skupaj trajala celih 2073 minut, kar je več kot 1 dan! Najdaljše branje je trajalo 62 minut, sicer pa so bile prav vse žive knjige v nenehnem branju, saj je čitalnica na trenutke kar pokala po šivih. Bravo za živo knjižnico, obiskovalce in naše organizatorje!

Vsi so lahko poskusili  praznične jedi iz Irana, Eritreje in Sirije ter izvedeli kaj o praznovanju v teh kulturah, saj so imeli priložnost spregovoriti z dekletom iz Irana, učiteljem joge iz Indije, islamskim teologom, s humanitarcem pakistanskih korenin iz Nizozemske, s prevajalcem in študentom iz Eritreje, poznavalcem sudanske kulture ter mnogimi drugimi. Skratka, bilo je nepozabno!

FOTO: MKC Maribor

ŽIVA KNJIŽNICA MARIBOR V VETRINJSKEM DVORU

Posted on Oktober 10, 2018

Na lep jesenski dan 10. oktobra 2018, smo se med 16:00 in 19:00 uro ponovno družili v Vetrinjskem dvoru. Tokrat smo Živo knjižnico Matribor izvajali na povabilo ekipe projekta Kako si? Maribor, ki ga je organiziralo Društvo študentov psihologije.
Ta  enotedenski izobraževalni projekt, namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti skrbi za duševno zdravje, je bil lepa priložnost za branje živih knjig, saj je bil nabor le-teh res precejšenj in bogat. Tudi po vsebinski plati kompatibilen in zanimiv. Celo tako zelo, da so eni bralci ostali z nami od začetka do konca, pa jim je kljub temu zmanjkalo časa za branje vseh. Zato komaj čakamo na novo priložnost, na novo branje živih knjig v Živi knjižnici Maribor!

Foto: Cvetka Vidmar

stran 1 od 9

Iskanje

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Poglejte si direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

Zavrnili ste piškotke. To lahko spremenite.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na vaš računalnik. To lahko spremenite.